Slovaakse wijnen, voor elk wat wils"Hoe ben je in godsnaam in Slovakije verzeild geraakt?" is met de stip de meeste gestelde vraag. En daar geef ik graag het antwoord op.
In 1998, tijdens een langdurige opdracht in Kreta voor 1 van de grote audit- en consultancykantoren ontmoette Patrik Van Den Bossche een Slovaakse collega. Ze vertelde honderduit over haar thuisland en hoe mooi het er wel was. Het jaar nadien volgde een uitnodiging om er een vakantie door te brengen. Met de dame in kwestie is het nooit wat geweest en ook nooit wat geworden. Maar met het land Slovakije was het liefde op het eerste gezicht. Wat een prachtig land!
Sindsdien ga ik minstens 1 keer per jaar naar Slovakije en meestal 2 tot 3 keer. 

Waarom is Slovakije een prachtig land ?
– De verscheidenheid is enorm. Van de vlaktes rond de Donau tot de 3 gebergtes die de Slovaakse vlag sieren (Hoog- en laag Tatras en Fatra, waar het overal heerlijk skiën is), van Bratislava tot Košice, van Hongarije tot de grens met Polen en Oekraïne.
– De mentaliteit is vergelijkbaar met de onze. Er is een kleine barrière met onbekenden, maar als de eerste schroom is overwonnen zijn de Slovaken enorm gastvrij! Vooral op het platteland duurt het niet lang voor de (huis gestookte) distillaten worden aangeboden. Net als wij kennen ze trouwens ook die onterechte bescheidenheid. Ook op wijngebied.
– Spijs en drank. Deze overeenkomst in detail uitleggen zou ons veel te ver leiden maar neem het van me aan : het eten is er lekker, het Slovaaks bier smaakt zoals het onze 30 jaar geleden, dus puur en zonder extra zoetstoffen en wordt steeds per halve liters geserveerd.
– Buiten de platgetreden toeristische paden is het een land van avontuur. Het wegennet is er "normaal" en laat ruimte aan de natuur. De taal is aartsmoeilijk en kent meer naamvallen dan het Latijn.

De passie voor en de ontdekking van de wijn kwam pas veel later. In 2013 nam iemand me mee naar het kasteel van Pezinok. In die tijd was de kelder ingericht als proefruimte voor de beste 100 wijnen van Slovakije. De kelder in Pezinok is nu gesloten doch de jaarlijkse top 100 kan nu geproefd worden in het centrum van Bratislava. Voor 19 euro per persoon staan ze alle 100 ter beschikking! Doen!
Het is in die kelder in Pezinok dat de ene wijn na de andere me met verstomming sloeg. Wat een pareltjes!! Totaal onbekend en dus onbemind buiten Slovakije. Terug in België wou ik verder van deze wijnen genieten. Maar die waren hier natuurlijk nergens te koop. En toen kwam de eerste keer het idee op om zelf Slovaakse wijn te importeren. Anderhalf jaar heeft het geduurd om het idee vorm te geven, de eega in te lichten, mijn kennis van het Slovaaks serieus bij te spijkeren en uren, dagen en weken opzoekwerk te verrichten.
Voor de trip in de zomer van 2014 bestond de bagage uit: een drukke agenda vol afspraken bij wijnboeren uit de Kleine Karpaten, een behoorlijke kennis van het wijnjargon in het Slovaaks (een absolute must om au serieux te worden genomen) en tweede nuchtere opinie in de vorm van mijn bloedbroeder Lieven wiens opdracht er vooral uit bestond om mijn enthousiasme te temperen.

Na vele proeverijen en bezoeken kwamen we aan bij Karpatska Perla in Senkvice. Al van bij de eerste handdruk was de passie voor het wijnmaken voelbaar. Dit zat onmiddellijk snor. Niet veel later werd de eerste bestelbon getekend en kwam de eerste pallet wijn aan in Merchtem.
Het jaar nadien, in 2015, stond de zomerse trip in het teken van de zoektocht naar de beste Slovaakse bubbels. Die werden, wederom na veel proeven en bezoeken, gevonden bij Vino Nitra onder de vorm van de Palffy Sekt.
Wat brengt de toekomst? De plannen zijn er maar die ga ik nog niet aan jullie neus hangen. Kom af en toe eens terug kijken op deze pagina om te zien of er een hoofdstukje bij staat…